Jakie płytki do kuchni? Kryteria wyboru

Kuchnia jest jednym z najważniejszych pomieszczeń w domu. Codziennie korzystają z niej w zasadzie wszyscy domownicy, dobrze więc, by była użyteczna i piękna. Płytki założone w kuchni powinny poprawiać wygląd tego pomieszczenia, dodawać mu uroku. Bardzo ważne jednak też jest to, by posiadały inne zalety. Jakie płytki do kuchni są najlepsze? Warto stwierdzić wprost – kryteriów wyboru jest co najmniej kilka.

Kuchnia. Pomieszczenie intensywnie użytkowane

Kuchnia jest pomieszczeniem, po którym codziennie chodzi wielu domowników. Nierzadko chodzą w twardym obuwiu, wchodzą bezpośrednio z zewnątrz, wnosząc – na przykład – zakupy. Jakie płytki do kuchni na podłogę trzeba więc założyć? Takie, które nie zniszczą się przy codziennym użytkowaniu. Bardzo ważny jest parametr ścieralności płytek. Producenci oznaczają go jaki PEI. Występują różne opcje, od PEI 1 do PEI 5. PEI 1 oznacza płytki o bardzo niskiej klasie ścieralności. Oczywiście i takie mogą znaleźć się w kuchni, ale tylko na ścianach. Założenie takich na podłogę nie ma sensu. Być może na początku będą wyglądać doskonale, ale szybko pojawiają się na nich zarysowania. Po kilku miesiącach użytkowania mogą wręcz na nich powstać ścieżki zarysowań, szczególnie tam, gdzie domownicy chodzą najczęściej, choćby w okolicach stołu kuchennego (https://pgreen.com.pl/jak-wybrac-odpowiedni-stol-do-malej-kuchni-najciekawsze-propozycje/), lodówki czy też kuchenki gazowej. Nie należy także zakładać płytek o średniej klasie ścieralności, na przykład PEI 3. Takie płytki już mogą trafić na podłogę, ale warto je zakładać tylko w pomieszczeniach, które są rzadko użytkowane. Przykładem tu jest choćby sypialnia, do której wchodzi się przede wszystkim wieczorem. Osoby, które tam wchodzą, mają na nogach miękkie kapcie. Poruszanie się w nich nie spowoduje z pewnością szybkiego zarysowywania się płytek.

Do kuchni nadają się wyłącznie płytki o klasie ścieralności PEI 5. Są oczywiście nieco droższe od innych, jednak można mieć pewność, ze kuchnia z takimi płytkami nawet po wielu miesiącach użytkowania wciąż będzie jak nowa.

Porowatość płytek na kuchenną podłogę

Bardzo istotnym kryterium wyboru płytek na kuchenną podłogę jest także klasa ich porowatości. Porowatość, która często także jest określana jako nasiąkliwość płytek, oznaczana jest symbolem E. Najlepsze płytki mają nasiąkliwość około 3 %. Płytki o wysokiej nasiąkliwości to płytki o symbolu E 10 %. Wydawać by się mogło, że najlepsze są płytki o bardzo niskiej nasiąkliwości, bowiem kuchnia jest pomieszczeniem, w którym się gotuje, jest więc w niej spora wilgotność. W przypadku płytek podłogowych do kuchni trzeba jednak znaleźć złoty środek. Płytki o bardzo niskiej nasiąkliwości mogą być bowiem bardzo niebezpieczne. niezwykle łatwo się na nich poślizgnąć, szczególnie, jeśli są mokre. W kuchni zaś często się coś wylewa. Sama para wodna osiadająca na takich płytkach, również może zwiększyć ryzyko poślizgnięcia się na nich.

Porowatość płytek na kuchenną podłogę powinna być średnia, tak by chodzenie po nich było bezpieczne, ale i utrzymanie podłogi w czystości nie było trudne.

Płytki bardzo porowate bez wątpienia będą bardzo bezpieczne. Ryzyko poślizgnięcia się na nich jest minimalne, wręcz żadne. Utrzymanie czystości podłogi jednak niezmiernie trudne. W pory płytek brud wnika bardzo szybko, niełatwo zaś go stamtąd usunąć. Przy bardzo porowatych płytkach z pewnością nie pomoże regularne mycie ich mopem, brud w zakamarkach płytek zostanie. Potrzebne jest ich szczotkowanie specjalnym drapakiem. Wybierając podłogowe płytki do kuchni trzeba brać to wszystko pod uwagę. Nie warto kupować płytek o bardzo niskiej nasiąkliwości i minimalnej porowatości. Zakup płytek bardzo porowatych może okazać się także złym pomysłem.

Płytki antypoślizgowe

Kolejnym parametrem, który jest czasami mylony z porowatością, jest antypoślizgowość. Oznaczana symbolem R. Na podłogę w kuchni konieczne jest stosowanie płytek z symbolem R8 czyli rzeczywiście antypoślizgowych. Gro z nich to jednak płytki o dużej porowatości, a więc bardzo trudno będzie utrzymać je w czystości. W sprzedaży jednak są także płytki gładkie i antypoślizgowe. Pokrywane są specjalną antypoślizgową powłoką. Takie płytki jednak są dużo droższe od innych. Jeśli jednak chcemy czuć się w kuchni bezpiecznie i poruszać się po niej bez ryzyka upadku, jednocześnie też chcemy, by kuchenną podłogę łatwo można było utrzymać w czystości, właśnie takie płytki mogą być najlepszym wyborem.

Odporność na zginanie

Na podłogę w kuchni warto zakładać płytki, które mają dużą odporność na zginanie. Oczywiście poprawnie położone płytki nie powinny być poddawane naciskom. Jeśli warstwa kleju pod nimi jest odpowiednio rozprowadzone, nie powinny być one narażone na zginanie. Nigdy jednak nie ma takiej pewności. Płytki o wysokiej odporności na zginanie są droższe, jednak warto kupić je na podłogę w kuchni i założyć. Ryzyko, że będą pękać czy też się kruszyć, jest bardzo minimalne.

Wygląd płytek

Na podłogę w kuchni powinny trafić płytki, które będą atrakcyjne wizualnie. Wybór ich jest bardzo duży. W przypadku małych kuchni, warto wybierać takie płytki, które optycznie ją powiększą. Zaś zastosowanie płytek jasnych optycznie rozjaśni pomieszczenie. Płytki na podłogę w kuchni zawsze powinny być dopasowane do mebli i ogólnego wystroju kuchni. Trzeba też brać pod uwagę ewentualne przemeblowanie kuchni, dlatego rozsądnie jest wybierać takie płytki, jakie będą pasować do zmienionego wystroju kuchni. Takie neutralne płytki to mniejsze ryzyko konieczności ich wymiany przy przemeblowywaniu kuchni.

Kuchenne płytki ścienne

Warto tez się zastanowić jakie płytki do kuchni na ścianę będą najlepsze. Na pewno warto zakładać takie, które będą łatwe w zmywaniu. Przy gotowaniu w kuchni powstaje dużo pary, łatwo też na płytkach osadzają się wszelkie plamy, zacieki. W tym plamy tłuste, które nie są łatwe do usunięcia. Założenie płytek, które łatwo utrzymać w czystości jest więc niezmiernie istotne. W przypadku ściany, klasa ścieralności płytek w zasadzie nie ma znaczenia, warto więc wybierać gładkie. Takie, które w razie potrzeby wystarczy przetrzeć by były czyste.

Kuchenne płytki naścienne powinny też poprawiać wygląd pomieszczenia. Niezmiernie istotne jest też to, by były dopasowane do mebli i elementów wystroju. Mogą z nim współgrać. Ciekawym pomysłem jest zastosowanie płytek, które będą swego rodzaju kontrastem. Przykładem są tu choćby jasne płytki przy ciemnych meblach. Oczywiście z takimi połączeniami trzeba uważać, jest bowiem śliska granica pomiędzy płytkami, które są kontrastem do wystroju, ale pasują do niego, a takimi, które kompletnie nie pasują. W wyborze właściwych może pomóc sprzedawca w sklepie. Inspiracji można także szukać w sieci Internet, choćby oglądając fotografie różnego rodzaju kuchni. Podobnie jak przy płytkach podłogowych i naścienne mogą optycznie rozjaśniać czy też powiększać pomieszczenie. Nie bez znaczenia jest także łatwość ich zakładania. Skomplikowane wzory i drobne płytki, to zawsze dużo trudniejszy montaż. Fachowiec, który będzie je zakładał na ściany, z pewnością będzie oczekiwać większej zapłaty za swoje usługi.

Redakcja pgreen.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *