Współcześnie trudno sobie wyobrazić gospodarstwo domowe bez sprawnie działającej lodówki. Sprzęt ten stał się podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Oprócz podstawowej funkcji, czyli chłodzenia jest istotnym, wizualnym elementem wyposażenia pomieszczeń kuchennych. Lodówka to dzisiaj AGD, które zostaje wkomponowane w zestawy meblowe. Najnowsze urządzenia łączą się z internetem i potrafią sugerować listę zakupów żywnościowych. Tymczasem pierwsze lodówki projektowano w związku z rozwojem browarnictwa.
Wynalezienie chłodziarki
Chłodzenie napojów i przechowywanie żywności, która szybko się psuła, spędzało sen z powiek ludziom od wielu pokoleń.
Od zawsze ludzkość wykorzystywała naturalne warunki do chłodzenia żywności, jeśli tylko było to możliwe. W użyciu w zależności od klimatu i aktualnej pory roku były doły wypełniane lodem, specjalne, izolowane pomieszczenia bez okien, naturalne skalne skrytki i piwnice, w których łatwiej było o chłód.
Jednak początki chłodzenia na szeroką skalę sięgają roku 1871.
Bawarski wynalazca i inżynier Carl von Linde wymyślił urządzenie działające w oparciu o obieg eteru dimetylowego lub amoniaku.
Wynalazek ten posłużył do chłodzenia piwa, którego produkcja wcześniej była zawieszana w letnich miesiącach.
Carla von Linde uznaje się za wynalazcę lodówki, chociaż wcześniejsze, także udane próby innowacji w tym obszarze podejmowane były między innymi w Australii.
Jakie rodzaje chłodziarek domowych znajdziemy na rynku?
Wygląd wnętrza naszego lokum ma dla nas istotny wpływ w co najmniej kilku aspektach. Dobrze zaprojektowane przestrzenie do życia oddziaływają na naszą osobowość. Architektura wnętrz współdecyduje o jakości naszego odpoczynku, snu, wpływa na nastrój i poziom stresu w ciągu dnia. Kuchnia jest miejscem, gdzie przeciętny Polak spędza ponad 7 godzin na dobę, a statystyczna Polka 6 godzin i 52 minuty. Pomieszczenie to zatem wraz ze swoim designem obejmującym meble i sprzęt AGD planujemy zazwyczaj z dużą uwagą. Chłodziarki projektowane obecnie oprócz odpowiedniej specyfikacji technicznej charakteryzują się także nowoczesnym i przyjemnym dla oka wyglądem.
Na rynku jest spory wybór. Co powinien wiedzieć potencjalny nabywca?
Podstawowy podział obejmuje lodówki wolnostojące i lodówki do zabudowy.
Lodówki wolnostojące
W pierwszej grupie znajdziemy wersję jednodrzwiową, która jest rozwiązaniem zazwyczaj z niższa cena. Chłodziarkę tego typu znajdziemy w różnych wysokościach i głębokościach od 50 do 70 cm. Modele jednodrzwiowe zazwyczaj posiadają zamrażalnik w postaci jednej szuflady ulokowanej w górze urządzenia.
Druga grupa to różnego rodzaju chłodziarko-zamrażarki wyposażone w dwoje drzwi. Zamrażalnik znajduje się w tych lodówkach na górze lub na dole. Osobną opcją jest side by side, gdzie chłodziarka (szersza część urządzenia) znajduje się po jednej stronie, a zamrażalnik po drugiej. Najczęściej modele te posiadają wysokość od 180 do 185 cm i głębokość od 50 do 75 cm. Zazwyczaj dwudrzwiowe chłodziarko-zamrażarki posiadają jeden termostat.
Podobna rozmiarami do side by side jest lodówka typu: French door. Posiada ona zazwyczaj parę drzwi otwieranych w przeciwnych kierunkach. Jest to powód, dla którego zdecydujemy się na taki sprzęt, dysponując odpowiednią przestrzenią w kuchni. W części mrożącej French door posiada najczęściej jedną, głęboką, bardzo pojemna plastikową szufladę.
Ten rodzaj chłodziarko-zamrażarek to zazwyczaj konieczność wydania znacznie większej kwoty, niż w modelach wspomnianych wcześniej.
Chłodziarki multi door to AGD posiadające trzy lub cztery drzwi.
Podobnie jak French door są one najczęściej sprzętem znacznie droższym od jedno lub dwudrzwiowych rozwiązań. Dzięki sporej pojemności, dodatkowym komorom umieszczonym po wewnętrznej stronie drzwi przechowamy w niej naprawdę sporo produktów. Pojemny w tych lodówkach jest także zamrażalnik, który wyposażony jest w parę drzwi. Jest to opcja wygodna szczególnie dla dużej rodziny.
Lodówka w zabudowie
Lodówki w zabudowie są świetnym rozwiązaniem, kiedy zależy nam na harmonijnym designie kuchni. Dzięki wkomponowaniu w meble kuchenne nasza chłodziarka jest wizualnie zwarta z szafkami i szufladami, w które wyposażamy kuchnię.
Więcej dostępnych na rynku modeli lodówek do zabudowy posiada chłodziarkę na górze, a zamrażarkę na dole. Opcje: Side by Side, Multi door czy French door są także do zakupienia w wersji do zabudowy.
W lodówach do zabudowy występuje podobnie jak w lodówkach wolnostojących różna ilość szuflad w zamrażarce. Często zamrażarki z 2 szufladami są pojemniejsze od modeli z 3 szufladami.
Lodówki do zabudowy mogą mieć fronty meblowe montowane na 2 sposoby:
Montowany na suwnicy – front posiada własny zawias z boku lodówki i przy każdym otwarciu przesuwa się po suwnicy montowanej na froncie lodówki.
Montowany bezpośrednio na drzwiach. Lodówki tego typu posiadają lepsze zawiasy nożycowe – są bardziej wytrzymałe i mają wyższą zdolność udźwigu.
Lodówka w zabudowie wymiary
Lodówka w zabudowie to najczęściej wymiary: wys. 177,6 cm, szer. 55 cm, głębokość 55 cm. Zazwyczaj posiadają one mniejszą pojemność niż większość lodówek wolnostojących.
Część modeli posiada inne wysokości:ok.193 cm, lub około 188 cm. Lodówki do zabudowy o wysokości 200 cm to modele premium, osiągające najwyższe ceny w tym segmencie urządzeń.
Warto zauważyć nietypowe wysokości lodówek w zabudowie w Ikea. Sklep posiada w swojej ofercie sprzęt tego typu o wysokości 182 cm. Standaryzowanie rozmiarów lodówek do zabudowy ułatwia projektowanie zabudowy kuchennej o montaż. Jednak na rynku znajdziemy również wymiary nietypowych chłodziarek do zabudowy. To między innymi lodówki z 150 cm wysokości, czy podblatówki. Tego typu urządzenia nie zostały raczej projektowane z myślą o użytkowaniu przez kilkuosobową rodzinę. Ich przeznaczeniem jest bardziej funkcja chłodzenia napojów lub forma turystycznego, lub tymczasowego rozwiązania.
Lodówka w zabudowie spotyka się ze sporym zainteresowaniem ze względu na praktyczność rozwiązania i walor wizualnej spójności w projekcie kuchennego wyposażenia.